петък, 23 ноември 2012 г.

Доставка на букети - божури и кратка история на цветето

Помните ли празненствата по случай 24-ти май и венците с огромните главици на червените, ароматни [62]божури? А знаете ли, че това цвете произхожда от Древен Китай и за него има много песни и легенди? Освен това чудесно се вписва в една композиция на различни цветя, като благодарение на цвета си, чудесно може да постави акцента, както върху себе си, така и върху другите цветя от букета. Доставка на цветя и букети от божури може да си направите в почти всеки магазин за цветя. Това са преди всичко пролетни цветя, които също така може да се видят и във всяка градина. Божурът, който ние познаваме у нас, във вид на храст, произхожда от Китай, като през XVI век в страната се отглеждали над 30 вида от цветето. Някои от видовете били толкова скъпи, че се разменяли срещу злато. В китайският фолклор божурът е заел специално място, което може да се види от множеството легенди. Приказките пък казват, че героят е успял тогава, когато в градината му има божури, менящи цветовете си по четири пъти на ден.

Една легенда разказва за „Домът на стоте цветя” на Хо Чи, който бил горещ поклонник на божурите. В неговата градина имало видове, чиито цветове били големи, колкото слънчогледова пита. Заради голямото цветно разнообразие, домът му получил и името си. Веднъж край къщата му минал синът на мандарина Чанг Ей. Виждайки прекрасната градина, вместо да се възхити, той започнал да я унищожава. Хо Чи се молил и плакал, но нищо не умилостивило младият вандал. След като си заминал синът на господаря, Хо Чи стоял сред унищожената си градина и горчиво плакал. Тогава се появила непозната девойка, която му поискала вода, за да съживи цветята му. Хо Чи отишъл до кладенеца, но когато се върнал с водата, от девойката нямало и следа. Но градината му била по-прелестна от преди, а божурите били от красиви по-красиви – на един храст дори цъфтели няколко вида сорта. Чул за това чудо Чанг Ей и обвинил Хо Чи в чародейство.

Хвърлили стареца в затвора и го осъдили на смърт, а младият мандарин тръгнал към къщата му, за да унищожи отново цветята. Както газел и съсичал невероятните цветове на божура, извил силен вятър и изведнъж всеки цвят на голямото цвете се превърнал в красива девойка с облекло с широки ръкави, от които развявайки ги се извил ураганен вятър. Урагана подхванал Чанг Ей, след това го пуснал към земята със страшна сила, в следствие на което младежа умрял. След това Хо Чи бил освободен и оставен намира да се грижи за своите цветя, покрай грижите за които се подмладил. Друга легенда пък разказва за необикновената любов между учен и духът на божура под формата на красива девойка. Така че, когато решите да подарите букет от божури или да направите доставка на цветя на тези прекрасни съцветия, си спомнете за тези красиви легенди, и необикновената любов, която питаят китайците към цветята. Има и поговорка в тази връзка: „Който обича цветята и ги пази, той носи радост на себе си и хората.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар